Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Zonnepanelen zijn er in diverse soorten. De meest voorkomende zonnepanelen worden van kristallijn silicium gemaakt. Hierin is ook weer onderscheid te maken, namelijk tussen Monokristallijn en Poly-kristallijn. Beide materialen hebben verschillende eigenschappen, omdat er een verschil zit in het productieproces.

Monokristallijn zonnepanelen

Monokristallijn zonnepanelen kun je doorgaans herkennen aan de zwarte kleur en doordat ze vaak uit kleine vierkantjes bestaan. Deze zonnepanelen hebben een relatief hoog rendement per vierkante meter. Zelfs na tien jaar is de opbrengst garantie nog 92 procent en na 25 jaar ligt dit op 82 procent.

Polykristallijn zonnepanelen

Polykristallijn zonnepanelen herken je meestal aan de blauwe kleur. Het rendement ligt iets lager dan bij de monokristallijn zonnepanelen. De opbrengst garantie ligt na tien jaar op 90 procent en na 25 jaar op 80 procent. Het belangrijkste verschil tussen polykristallijn en monokristallijn zit in het productieproces.

Verschil tussen monokristallijn en polykristallijn

Beide soorten worden gemaakt van de grondstof silicium. Het verschil zit in de afwerking van het kristal silicium. Bij een polykristallijn zonnepaneel wordt deze grondstof niet bewerkt na het stollingsproces en bij een monokristallijn zonnepaneel wel. De kristallen worden dan nog allemaal in dezelfde richting gelegd. Hierdoor genereert deze zonnepaneel meer energie. Daardoor is het productieproces intensiever en levert de paneel een hoger rendement op.

Dunne film zonnepanelen ( CIS )

Behalve kristallijne panelen zijn er ook steeds meer zogenaamde dunne film zonnepanelen verkrijgbaar. Deze bevatten doorgaans amorf silicum welke in een zeer dunne laag (minder dan 1 μm is 1/1000 mm) als een soort laminaat worden geplaatst. Door deze dunne laag zijn sommige soorten ook in buigzame vorm te vinden.

Traditionele zonnecellen gebaseerd op silicium-wafels hebben een relatief complex productieproces en zijn dus vrij duur om te maken. Dunne film zonnecellen gebaseerd op andere materialen zijn ondanks de hogere materiaalkosten een stuk eenvoudiger te maken. Dunne film zonnepanelen zijn een esthetisch alternatief voor polykristallijne zonnepanelen of monokristallijne zonnepanelen. Doordat het uiterlijk van zonnepanelen steeds belangrijker wordt, zien we de vraag naar dunne film panelen toenemen. Dunne film zonnepanelen hebben een aantal voordelen ten opzichte van reguliere zonnepanelen.

Het belangrijkste voordeel van dunne film zonnepanelen is het feit dat deze panelen gemiddeld 10% meer opbrengst (kWh) hebben dan reguliere zonnepanelen. Door de aanzienlijke prijsdalingen van deze panelen de laatste jaren, zijn ze een zeer interessant alternatief geworden voor kristallijne panelen. Men kan nu voor hetzelfde geld een aantrekkelijker paneel plaatsen, dat bovendien meer produceert. Dat maakt de investering in dit type paneel dubbel zo interessant. Dankzij het ‘slanke’ uiterlijk van de dunne film zonnepanelen zijn deze panelen op bijna elke gewenste manier te monteren op het dak, of het nou gaat om een schuin dak, een plat dak of zelfs een wand. Dunne film panelen zijn het best geschikt voor mindere lichtomstandigheden zoals een oost-west opstelling.

IRFTS Solar Solutions

Zonnepanelen

Verschillende soorten zonnepanelen voor u op een rij. U kunt bij ons terecht voor zonnepanelen van 7 verschillende merken. Ga naar zonnepanelen >>

Lead Crystal Batteries

Lead Crystal Batteries

De missie van Green Rhino is om een milieuvriendelijk, superieur en kostenefficiënter energieopslagsysteem en Lead Crystal Battery op de wereldmarkt te introduceren. Ga naar Lead Crystal Batteries >>

Partners

Reboost-Energy B.V. werkt samen met diverse grote spelers in de markt op het gebied van Zonne energie. Partners die zorgvuldig zijn uitgezocht en net als ons zich richten op producten van hoge kwaliteit, waarbij de focus ligt op duurzaamheid, betrouwbaarheid en efficiëntie.
Ga naar Partners >>